IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да затегне законите си за притежание на оръжие след опита за преврат

Това не са безобидни луди хора, а заподозрени терористи, каза вътрешният министър на страната във връзка със заговора

14:49 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия планира да затегне законите си за притежание на оръжие след предполагаем опит за преврат от крайнодясна група за насилствено сваляне на правителството и нанзначаване на непълнолетна кралска особа за лидер на нацията. Това заяви министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер в интервю, цитирано от Ройтерс.

Миналата седмица германската полиция арестува 25 души, заподозрени за участие в заговора, който шокира много в една от най-стабилните демокрации в Европа.

Голяма част от заподозрените лица са членове на германското движение Reichsbürger, или Граждани на Райха, което отхвърля германската държава и нейните институции, казаха от прокуратурата.

В интервю за "Bild am Sonntag" вътрешният министър Нанси Фезер каза, че Reichsbuerger представлява нарастваща заплаха за Германия, като се има предвид, че за последната година последователите ѝ са се увеличили с 2 хил. души до общо 23 хил. души.

"Това не са безобидни луди хора, а заподозрени терористи, които сега се намират в предсъдебен арест", каза Фезер.

Според прокуратурата сред заподозрените има лица, запознати с оръжията и начина им на използване.

"Имаме нужда всички власти да окажат максимален натиск", за да се изземат техните оръжия, каза Фезер, заради което правителството "скоро допълнително ще затегане законите за притежание на оръжие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още